Een verheven litteken wordt ook wel een hypertrofisch litteken genoemd. Hierbij is sprake van een overschot aan weefsel, waardoor het litteken boven het eigen huidniveau ligt. Een hypertrofisch litteken voelt hard aan en kan jeuken. Bij een hypertrofisch litteken is een overschot aan bindweefselcellen aanwezig en is de bloedvoorziening verhoogd. Hierdoor is het litteken vaak rood van kleur. Een hypertrofisch litteken komt vaak voor op het borstbeen, de armen, de schouderbladen en bij mensen tussen de 15 en 30 jaar.

De wondgenezing

Bijna iedereen heeft wel één of meerdere littekens op zijn of haar lichaam. Het ontstaan van een litteken is een complex proces. Niet alle verwondingen of huidafwijkingen worden een litteken. Dit heeft te maken met de diepte van de verwonding, de ontstaanswijze en locatie. Wanneer de wondgenezing verstoord raakt, is er een kleine kans dat een hypertrofisch litteken ontstaat.

Oorzaken hypertrofische littekens

Wat de precieze oorzaak is bij het ontstaan van hypertrofie is onbekend. Factoren die wellicht een rol spelen bij het ontstaan van een hypertrofisch litteken is de aanwezigheid van een infectie, spanning op de wond en vuil in de wond (splinters, restjes hechtingen). Hypertrofische littekens zien we ook vaak bij brandwonden en infecties. Ook denkt men dat pigmentcellen een rol spelen bij een verhoogde kans op een verheven litteken. Hoe donkerder de huid is, hoe vaker een hypertrofisch litteken wordt gezien.

Keloïd litteken

Een keloïd is een goedaardig gezwel van littekenweefsel en kan flinke proporties aannemen. Het lijkt op een hypertrofisch litteken, maar een keloïd kan door blijven groeien tot buiten de wondranden. Een keloïd kan operatief verwijderd worden, maar ook weer terugkomen. Dan wordt een keloïd maandelijks geïnjecteerd met corticosteroïden. Behandeling van een keloïd vindt plaats bij de dermatoloog.

Behandeling van hypertrofische littekens

Behandeling van een hypertrofisch litteken is gericht op: versoepelen, pijn verminderen, vervlakken en minder opvallend maken van het litteken.

1. Siliconenpleisters bij hypertrofische littekens

Siliconenpleisters of gel zijn zeer geschikt bij de behandeling van hypertrofische littekens. Door het dragen van siliconenpleisters kan jeuk, pijn en irritatie verminderen. Daarnaast oogt het litteken minder droog en vlakker. Het is raadzaam 2 weken na de verwonding, wanneer de huid hersteld is, te starten met het dragen van siliconenpleisters. De pleister worden 2 tot 3 maanden gedragen (12 tot 23 uur per dag).

2. Littekenmassage bij hypertrofische littekens

Littekenmassage is erop gericht een litteken soepeler te maken, waardoor eventuele bewegingsbeperkingen en verklevingen verminderen of voorkomen worden. Door verschillende massagetechnieken toe te passen, aangepast op het soort litteken, kan de elasticiteit van het litteken verbeterd worden. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met littekentherapie, omdat je in de beginfase vaak het meeste resultaat kan behalen.

3. Fractionele laserbehandeling bij hypertrofische littekens

De behandeling van hypertrofische littekens en brandwonden met niet-ablatieve fractionele laserbehandeling Erbium:Glass is in ontwikkeling. Er is al wel onderzoek gedaan waarbij een verbetering te zien is van de textuur van het littekenweefsel. Wij hopen dit in de toekomst ook aan te kunnen tonen.

Meer informatie over de behandeling van hypertrofische littekens

De schoonheidsspecialist bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.