Acne comedonica is een vorm van acne waarbij de comedonen, oftewel mee-eters, op de voorgrond staan. Acné comedonica kan voorkomen in het gezicht, op de borst, rug en schouders. Het ontsteken van de comedonen komt weinig voor. Er kunnen enkele comedonen in het gezicht voorkomen, maar ook honderden comedonen op grote delen van het lichaam. Bij deze vorm van acne kunnen de comedonen zeer hardnekkig zijn, maar gelukkig kunnen ze meestal zonder problemen verwijderd worden.
Om te zorgen dat het effectief is dan is het belangrijk dat er iets gedaan wordt aan preventie van het ontstaan van nieuwe comedonen.
Er bestaan twee soorten comedonen: open comedonen en gesloten comedonen.
Open comedonen of ‘black heads’
Open comedonen worden ook wel ‘black heads’ genoemd, dat komt omdat ze zwarte puntjes hebben en ze bevinden zich in verwijde poriën. Vaak wordt gedacht dat de zwarte kleur van de mee-eter vuil is maar dat is het niet. Het is melanine (pigment) dat afkomstig is van de huidcellen. Vooral op de plaatsen waar de poriën grover zijn komen zwarte mee-eters veel voor. Bijvoorbeeld op en naast de neus, voorhoofd en op de kin, maar ook op de rug en schouders, op de borst of decolleté en zelfs in de oorschelpen.
Een grote percentage van de bevolking heeft wel een aantal black heads. Indien er sprake is van een paar comedonen dan is dat vrij onschuldig. Maar zodra ze in grote aantallen voorkomen, of steeds groter worden en gaan ontsteken, kunnen ze zorgen voor een vergroving van de huid en huidschade.
Gesloten comedonen of ‘white heads’
‘White heads’ zijn gesloten onderhuidse comedonen. Er zijn net onder de opperhuid wit-gelige bultjes zichtbaar. Er is bij deze comedonen dus meestal geen opening zichtbaar. De opening is pas zichtbaar bij het spannen van de huid. Deze comedonen zijn wel goed voelbaar en kunnen gemakkelijk ontsteken als er wordt geprobeerd ze uit te drukken. Vaak slaagt het uitdrukken niet omdat het laagje huid wat er overheen ligt stug is. De witte mee-eters brengen met deze reden meer schade toe aan de huid dan black heads. De voorkeursplekken van white heads zijn meestal het mondgebied, de kin en de kaaklijn.
Oorzaak van acné comedonica
Er zijn vaak meerdere factoren die meespelen bij het ontstaan van comedonen. De belangrijkste oorzaak is dat de talgklieren meer talg produceren onder invloed van de toename van mannelijke hormonen, zoals tijdens de puberteit, . Daarnaast is de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen, meestal te dik. De uitgang van de talgklier wordt afgesloten door deze dikke laag dode huidcellen . De afgestoten huidcellen klonteren aan de bovenkant van de talgklieruitgang samen. Op deze wijze ontstaan micro-comedonen. Ondertussen gaat de aanvoer van talg onder de afsluiting gewoon door, daardoor hoopt talg op er ontstaat een witte mee-eter. Na een tijdje verwijdt de porie zich en vormt deze zich vervolgens tot een zwarte mee-eter.
De druk in de talgklier wordt te groot en de talgklierwand scheurt open, waarbij keratine en talg in de omgevende lederhuid terechtkomen. Uiteindelijk ontstaat hierdoor een ontsteking, oftewel een puist.
Andere oorzaken zoals stress, druk en/of wrijving van de huid, geneesmiddelen, genetische factoren, overmatig krabben en uitknijpen, omgevingsfactoren en afsluitende cosmetica kunnen een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van acne
Behandeling van acné comedonica
Om te beginnen gebruik geen agressieve producten deze producten werken sterk ontvettend en de huid reageert daar juist op en gaat nog meer talg maken.
Ga niet te veel in de zon liggen in de hoop dat uw huid droger wordt, dat werkt averechts, dit verergerd juist de acne.
Stap 1. Maak een afspraak bij Chaneliz Cosmetics voor een vrijblijvende huidanalyse / intakegesprek
Stap 2. Volg het behandelplan
Stap 3. Eet gezond en drink veel water
Stap 4. Neem voldoende nachtrust
Stap 5. Gebruik Lycogel ipv afsluitende make up, die de porien verstopt
Behandeling van acné comedonica bestaat uit het verwijderen van bestaande comedonen, het verdunnen van de verdikte hoornlaag en onder controle krijgen van de talgproductie.
Bij Chaneliz Cosmetics combineren we dieptereinigingen met peelings en geven wij advies over producten met belangrijke ingrediënten die thuis gebruikt dienen te worden. Deze combinatie zorgt meestal binnen enkele weken voor verbetering.
1. Acnétherapie bij acné comedonica
De comedonen worden zeer grondig verwijderdt door middel van op de huid afgestemde acnébehandelingen. De snelheid van het uitdrukken, de juiste materialen, de juiste techniek (inprikken, druk en drukrichting), goede voorbereiding van de huid, optimale hygiëne en goed zicht zijn belangrijke meerwaarden ten opzichte van zelf uitdrukken van de comedonen.
2. Peelings bij acné comedonica
Het verwijderen van dode huidcellen door middel van zuren noemen we ook wel exfoliëren. Zuren, zoals salicylzuur, glycolzuur en melkzuur, verweken een verdikte hoornlaag waardoor dode huidcellen versneld afschilferen. De poriën komen weer vrij te liggen, waardoor talg soepel af kan vloeien en nieuwe comedonen minder kans maken. Ook worden de bestaande comedonen gemakkelijker losgeweekt door de zuren.
Professionele peelings bevatten hoge concentraties van zuren die worden afgestemd op een huid met comedonen. Sommige peelings wordt direct na een dieptereiniging aangebracht. De intensievere peelings, bijvoorbeeld Modified Jessner, kunnen beter een aantal dagen na de dieptereiniging toegepast worden. De zuren kunnen dan gelijkmatiger in de huid penetreren.
3. Therapeutische producten bij acné comedonica
Belangrijk is dus dat u uw huid op de juiste wijze reinigt en regelmatig uw dode huidcellen verwijderd (d.m.v. peeling, lysing). Een essentieel onderdeel van de behandeling van acné comedonica is het thuis verzorgen van de huid met de juiste therapeutische producten. Door dagelijks gebruik van onderstaande producten en ingrediënten worden de oorzaken aangepakt, waardoor de vorming van nieuwe comedonen voorkomen wordt.
Remmen van de talgproductie:
- Vitamine A-zuur (op recept)
- Retinol (ZO Medical Retamax of Medik8 6TR serum/10TR serum)
- Benzoylperoxide (ZO Medical Aknetrol, Medik8 Betagel)
Zorgen voor een normale afschilfering van de huidcellen:
- Reinigen (ZO Medical Oilacleanse of Medik8 PoreCleanse of Medik8 BetaCleanse)
- Scrubben (ZO Skin Health Exfoliating Polish of ZO Medical Vitascrub)
- Retinol (ZO Medical Retamax of Medik8 6TR serum/10TR serum)
Ontstoppen van de poriën:
- Vitamine A-zuur (op recept)
- Retinol (ZO Medical Retamax of Medik8 6TR serum/10TR serum)
- Glycolzuur en melkzuur (ZO Medical Glycogent of Louis Widmer AHA Concept 10%)
- Salicylzuur (ZO Medical Cebatrol Pads)
- Benzoylperoxide (ZO Medical Aknetrol, Medik8 Betagel)
Meer informatie over behandeling van acné comedonica
Lees hier meer over acnétherapie.
Helaas kunnen wij u nooit van te voren exact vertellen hoeveel behandelingen er bij u nodig zijn om definitief van uw acne af te komen. Dat ligt aan een heleboel factoren, aan de hand van een grondige huidanalyse tijdens een geheel vrijblijvend en kosteloos intake gesprek kunnen wij u preciezer het aantal benodigde behandelingen opgeven. Thuisverzorging na de behandeling is van essentieel belang voor een optimaal en blijvend resultaat.
Indien u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft bent u welkom contact met ons op te nemen.